Πώς θα μεγαλώσετε παιδιά με καλή μνήμη


Η αλήθεια είναι ότι η μνήμη αναπτύσσεται όπως και να έχει, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις ώστε να την ενισχύσετε μακροπρόθεσμα...

  • Φροντίστε ώστε το μικρό σας να γίνεται δέκτης συνεχώς νέων ερεθισμάτων και ευχάριστων εμπειριών. Αυτά μετατρέπονται σε ευχάριστες αναμνήσεις που θα καταγραφούν στη μνήμη του και θα μπορεί να ανακαλεί, με νοσταλγία μάλιστα, όταν μεγαλώσει.
  • Ισχύει όμως και το αντίστροφο. Όσο περισσότερες δυσάρεστες εμπειρίες βιώσει στα παιδικά του χρόνια, τόσο πιο πιθανό είναι να τις θυμάται στο μέλλον. Γενικότερα, οι έντονες καταστάσεις αποτυπώνονται στην υπό διαμόρφωση μνήμη του, πολλές φορές για μια ζωή!
  • Σε ορισμένους τομείς, που αφορούν την ομαλή ανάπτυξη και τη σωστή φροντίδα του παιδιού, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ρουτίνας. Με τη συνεχή επανάληψη και τα θετικά συναισθήματα που αυτές προκαλούν, είναι βέβαιο ότι θα καταγραφούν στο υποσυνείδητο του παιδιού και θα τις ακολουθεί κατά γράμμα όσα χρόνια κι αν περάσουν.
  • Τέλος, η ποιοτική μουσική και ορισμένα επιτραπέζια παιχνίδια λειτουργούν υποβοηθητικά στην καλλιέργεια της μνήμης του παιδιού.